Talentgesprek

 Ieder kind heeft talent!

 

In dit gesprek gaan we samen op zoek naar je verborgen talenten. Waar word jij blij van en waarom maakt dat jou nou zo blij? Ook kijken we met elkaar op welke manier deze talenten het best tot uiting kunnen komen en welke vaardigheden je hiervoor nog kunt ontwikkelen om niet door te schieten in je talent. 

Stel één van jouw talenten is ‘stille helper’, dan doe je waarschijnlijk graag iets voor een ander, zodat de ander kan schitteren. Dan is het belangrijk daarbij ook te weten wat jouw grenzen zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn door bij de ander aan te geven dat je een oprecht bedankje leuker vindt dan een groot applaus. Of dat als je het gevoel hebt dat jouw hulp niet meer op waarde wordt geschat, dat je het dan ook leert zeggen tegen de ander. 

Of misschien heb je wel het talent ‘foutenspeurneus’ en vind je het fijn als alles echt klopt en in orde is. Je vindt snel foutjes die anderen niet zien en je ziet ook snel oplossingen. Het is dan goed te beseffen dat er ook andere oplossingen kunnen zijn, waarbij je anderen kunt vragen mee te denken. Zo houd je je blik open voor inbreng van anderen. 

Het ontdekken van je talent en leven vanuit je talent zorgt voor meer zelfvertrouwen, veerkracht en innerlijke rust bij kinderen

 

Neem ook gamen als voorbeeld. Welke talenten zijn daar allemaal wel niet nodig van kinderen? Kunnen ze deze talenten ook op een andere plek positief inzetten en gebruiken in andere situaties?

Een talentgesprek met twee vriendinnen: Zo mooi om vriendinnen te zien stralen en elkaar aan te zien moedigen: 'Ja, dat kan jij zo goed!' 'Dat vind ik zo leuk aan jou!' De stralende koppies spraken boekdelen.

Een talentgesprek met een jongen uit groep 8: Ik heb er veel van geleerd en talenten ontdekt die ik niet had verwacht. Ik vind het fijn, want ik kan me nu goed focussen op mijn talenten. Ik vond het bijvoorbeeld ook fijn om te ontdekken dat ik er blij van word als ik mijn werk af heb. Dat helpt me straks op de middelbare school. 

Voor wie?

Eigenlijk voor iedereen. Kinderen en volwassenen. Ik geef deze gesprekken individueel en in groepen (van maximaal 4 deelnemers)

Waar?

In de coachingspraktijk. Deze talentgesprekken kan ik ook verzorgen bij organisaties en in de klas als workshop.