Het kind in onszelf!

We hebben allemaal verschillende brillen waarop we naar de wereld om ons heen kijken. En we hebben ook nog allerlei variaties in brillen voor verschillende gelegenheden. Door deze eigen ervaringen bouwen we deze variatie in brillen op.

Vanuit onze jeugd creëren we als het ware ons eigen script (verhaal). gebeurtenissen die zich afspelen in onze jeugd komen allemaal voor in dit persoonlijke script. Doordat ons script op jonge leeftijd wordt gemaakt zitten er ook een aantal emotionele en onrealistische beslissingen in. Dat hebben we zelf niet eens in de gaten en gaat onbewust. Het bepaalt onze kijk op de wereld, onze overtuigingen. Vooral wanneer we stress voelen komen deze beslissingen ineens naar boven en gaan ze een rol spelen.

We zijn als ouder allemaal kind geweest en ieder kind heeft in zijn jeugd pijnlijke of teleurstellende ervaringen opgedaan. Door deze opgelopen 'krasjes' hebben we gevoeld dat ons kwetsbare deel (ons innerlijk kind) in gevaar kwam en beschermd moest worden. Om ons innerlijk kind te beschermen in dit soort situaties hebben we er iets voor gezet, gedrag. Met dit gedrag konden we ons kwetsbare deel beschermen. Dit gedrag kan van alles zijn, zoals boos worden, je aanpassen, hard je best doen, grapjes maken, de clown uithangen, je terugtrekken noem maar op. Het is voor iedereen anders. Om ons te beschermen tegen een diep gevoel, een gevoel van bijvoorbeeld niet gewenst zijn of niet belangrijk genoeg zijn.

In ons leven als volwassene en bij heftige gebeurtenissen kunnen deze 'krasjes' nog regelmatig aangeraakt worden. Van binnen kan het dan voelen als: 'Ik ben niet ok' of 'Jij bent niet ok', doordat een situatie onveilig voor je is. En in een stressvolle situatie hebben we de neiging om dan te reageren vanuit ons bekende oude gedrag.

Echter dit gedrag is nu in ons volwassen leven niet meer helpend.
De sleutel is om op dat moment aandacht te geven aan jouw innerlijk kind en tijd te nemen om te checken: Wat had ik toen eigenlijk nodig gehad? Vanuit: 'Ik ben ok' en 'Jij bent ok'. Daar zit heling in en zorg naar jezelf om vanuit daar weer uit te reiken naar de ander.

En weet je wat nou het mooie is. Wanneer wij als ouder dit proces doorlopen, dan veranderen we ons bekende verhaal. Hiermee zorg je voor jezelf en dat voorbeeld geven we aan onze kinderen mee.

Onze kinderen groeien hierin met ons mee en leren ook te zorgen voor hun eigen innerlijke kind en hierbij stilt te staan. Dan wordt een heftige gebeurtenis ineens een kans om van te leren en te groeien en geven we onze kinderen mee dat we ook in lastige situaties goed voor onszelf zorgen en zij dat dus ook mogen doen voor zichzelf.

Ik help jou als ouder of jouw zoon of dochter heel graag bij dit proces. Bij mij gaan we op zoek naar dat wat aandacht nodig heeft om zo weer tot rust te komen.

Daarom vind ik het zo belangrijk om er te zijn voor kind en ouder. Ik ben er voor jouw innerlijk kind en voor het innerlijk kind van jouw zoon of dochter. ❣

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.