Talenten hebben iets magisch

Dit zijn mijn talenten, ontdek jij ze in mijn verhaal bij even voorstellen?

Elk kind heeft een eigen unieke verzameling aan talenten.

Wat zijn nou eigenlijk talenten?

Talent is niet per definitie iets waar je gewoon goed in bent. Dat is een competentie.

Het verschil merk je door de vragen te stellen:

1. Gaat het vanzelf? 

2. Haalt het kind er energie en voldoening uit?

Bij het ontdekken van talent is het erg belangrijk om op deze beide vragen 'ja' te kunnen zeggen. Keuzes alleen gemaakt op competentie wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Als je doet waar je goed in bent en blij van wordt, dan laden je batterijen op. 

Als je in je talent staat, ontstaan er ook positieve emoties. Vanuit deze positieve emoties kunnen kinderen en volwassenen moeilijke taken of situaties veel beter aan. Na een lange periode van positieve emoties sla je deze op in je lijf. Zo ontstaat ook op de lange termijn meer veerkracht bij kinderen. 

Talenten herken je bij activiteiten in je leven die je moeiteloos afgaan. Het zijn de activiteiten, waarbij je jouw talent kan inzetten en die je veel energie geven. Momenten waarbij de tijd voorbij vliegt. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je helemaal jezelf kunt zijn.

Kinderen kunnen vol enthousiasme met dezelfde activiteit bezig zijn en daarbij toch andere talenten inzetten. 

 

Neem als voorbeeld voetballen: Waar het ene kind het heerlijk vindt om samen te werken, vindt de ander het heerlijk om zichtbaar te presteren. Beiden prachtige talenten, die tot uiting komen bij voetbal. Het talent gaat over wat ervoor zorgt dat iemand schittert in een activiteit en dat verschilt van kind tot kind. 

Er is alleen maar talent als het ook gezien wordt als talent. 

 

Het lastige met talent is dat het best ingewikkeld is om te vinden. Talent verstopt zich namelijk. Talent zie je snel bij een ander, maar kun je moeilijker achterhalen bij jezelf. Daarom hebben we andere mensen nodig om talent te benoemen.

Ik help kinderen te ontdekken waar hun talenten liggen. Als kinderen hun talenten ontdekken, dan kunnen ze ook bewust vaardigheden en gedrag ontwikkelen bij die talenten. Dit zorgt voor meer veerkracht en zelfvertrouwen bij kinderen. 

Het ontdekken en leven vanuit je talent zorgt voor meer zelfvertrouwen, weerbaarheid en innerlijke rust bij kinderen.

 

Bij problemen wordt er bij kinderen vaak met name naar hun gedrag gekeken. Dit moeilijke gedrag bij kinderen is dan echter vooral te wijden aan een gevoel van stress, waardoor ze de neiging hebben hun talent te overdrijven en op te dringen aan een ander.

De kunst is om de talenten die er achter verborgen gaan te ontdekken, te benoemen en op een juiste manier in te zetten.